De Shantala-babymassage

De Shantala-massage is een ontspanningsmassage, afkomstig uit India. Daar word de massage al van oudsher van moeder op dochter overgedragen.

De Franse arts dr. Frederick Leboyer introduceerde de massage in Europa. Hij zag in India hoe een vrouw (genaamd Shantala) haar baby masseerde . Zij masseerde haar baby vol overgave en tederheid te midden van al het lawaai in de overvolle straten van Calcutta.

Diep onder de indruk van deze eenvoudige maar diepzinnige babymassage, maakte hij foto’s om de massagetechnieken vast te leggen.

Ook in andere culturen is babymassage een eeuwenoude traditie en hoort het masseren tot de dagelijkse verzorging van de baby. ‘s Morgens voor het badje om de spieren lekker los te maken en de dag goed te beginnen en ‘s avonds voor een diepe ontspanning zodat iedereen heerlijk kan slapen .

Waarom babymassage?

In de eerste plaats omdat het leuk is om te doen! Maar babymassage is ook goed voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van  baby’s. baby’s vinden het heerlijk om gemasseerd te worden en kunnen er ook van genieten. Baby’s verlangen naar geborgenheid en lichamelijke warmte. Na negen maanden heerlijk in de moederschoot te hebben gezeten, ligt de kleine plotseling in een vrolijke kamer. De behoefte aan intimiteit en lichamelijk contact blijft onverminderd bestaan.

Het is een goede manier om het contact tussen ouder en kind nog intenser te maken. Door de massage  maak je op een andere manier cotact met een baby en leer je een baby nog beter begrijpen. Tijdens de massage communiceren je handen als het ware met je baby. Deze aanraking versterkt de onderlinge band en de liefde tussen ouder en kind. Er ontstaat een basis van vertrouwen en ontspanning die een goede voedingsbodem vormt voor de baby om mee op te groeien. Babymassage is daarom zeer waardevol voor zowel ouder als kind. Naast het feit dat babymassage erg ontspannen en plezierig is, kan de massage ook erg nuttig zijn voor baby’s met darmkrampjes, baby’s die overstrekken, onrustig zijn of veel huilen. Ook voor couveusekinderen en baby’s die door ziekte een tijd het contact met de ouders hebben gemist is babymassage erg goed.